FoodProfil - badanie nietolerancji pokarmowych

Testy mierzące swoiste IgG mają zastosowanie w pierwszych etapach rozwoju nietolerancji, którym towarzyszy  stan zapalny jelit, powiązany z łatwymi do identyfikacji objawami w przewodzie pokarmowym. Testy takie dają bardzo często wyniki nisko dodatnie, powodowane sporadycznymi „wpadkami” prawidłowo działającej bariery jelitowej przepuszczającej nietypowe produkty trawienia.

Do rozpoznawania trudnych przypadków nietolerancji pokarmowej, o objawach nie mających pozornie nic wspólnego z przewodem pokarmowym, manifestujących się w czasie odległym od momentu uszkodzenia jelit, optymalne wydaje się oznaczanie specyficznych IgG4. One bowiem są składnikami kompleksów immunologicznych stymulujących stany zapalne w odległych od jelita miejsca organizmu, a ich poziom nie wzrasta w trakcie słabej reakcji systemu odpornościowego na sporadycznie przepuszczane antygeny.

 Wskazania do badania

 Testy w kierunku nietolerancji pokarmowej mogą być wykonane w przypadku następujących objawów – zwłaszcza jeśli dotychczasowa diagnostyka wykluczyła inne przyczyny:

  • Bóle brzucha, problemy z jelitami, wzdęcia, biegunki
  • Bóle głowy, migreny, problemy z zatokami
  • Bóle stawów
  • Problemy skórne – wysypka,trądzik
  • Bezsenność, ciągłe zmęczenie, obniżony nastrój, depresj
  • Inne objawy – trudności z utrzymaniem masy ciała, cukrzyca typu II, choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, insulinooporność, RZS, łuszczyca, itp)

Test umożliwia również ustalenie czy dieta będzie pomocnym sposobem terapii oraz ocenę skuteczności diety przy już wdrożonym postępowaniu.

Charakterystyka badania

 Nietolerancja pokarmowa (nadwrażliwość pokarmowa) jest niewłaściwą reakcją organizmu na niektóre pokarmy. Osoby cierpiące na to schorzenie mogą mieć zarówno jeden, jak i kilka jego objawów.

Nietolerancja pokarmowa to nie to samo co alergia. Przy standardowej alergii pokarmowej po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego.  Objawy występują zazwyczaj w ciągu kilku minut od spożycia alergenu czy też wejścia w kontakt z nim. Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka czy wymioty.

W przypadku nietolerancji pokarmowej reakcja bywa oddalona w czasie. Symptomy mogą się pojawić po nawet kilku dniach. Objawy nietolerancji nie są zazwyczaj łączone z pokarmami – diagnozuje się je jako oddzielne dolegliwości.

Jak przebiega badanie?

 Materiałem do badania jest krew żylna. Wykwalifikowany personel pobiera z żyły próbkę krwi.

 Jak należy się przygotować do badania?

Badanie nie wymaga od pacjenta żadnych przygotowań. Nie trzeba być na czczo

Czy badanie jest bolesna?

Materiałem do badania jest krew żylna. Wykwalifikowany personel pobiera z żyły próbkę krwi.

Jak długo trzeba czekać na wynik?

Czas oczekiwania na wynik to około 14 dni roboczych.

Zalecenia po badaniu

Wyniki należy skonsultować z lekarzem specjalistą.

Przeciwwskazania

Brak jakichkolwiek przeciwwskazań do wykonania badania.